Fietsgroep

Naast het skeeleren, de bostrainingen en tal van andere SCOSS activiteiten kunnen SCOSS leden met een racefiets gedurende het zomerseizoen ook deelnemen aan fietstrainingen en toerritten.

Van eind maart tot eind september wordt er structureel op de dinsdagavond en de zondagmorgen gefietst. Met inachtneming van andere SCOSS activiteiten en vakanties zijn deze sessies zoveel als mogelijk al aan het begin van het seizoen gepland op de SCOSS kalender.

Waarom ?
De “fietsclub” is ontstaan in 2012 door een initiatief van enkele SCOSS leden. In de wintermaanden stonden en staan zij weliswaar op het ijs, maar in de zomermaanden klimmen zij liever op een racefietszadel dan dat ze de skeelers aantrekken. Een goed alternatief of misschien wel extra training naast het skeeleren.
Spreekt dit je aan, aarzel dan niet en schrijf je in. Fietsen is: genieten van het buiten zijn, op een sportieve manier grote afstanden overbruggen maar ook de soms straffe tegenwind bedwingen. Het werkt enorm bevredigend het geeft je zelfvertrouwen en ook je conditie een enorme boost !!

De reacties en het enthousiasme zijn bijzonder positief te noemen. De fietsgroep en fietsactiviteiten worden goed bevolkt. Onze trainingsgerichte aanpak heeft een opbouwend karakter qua intensiteit en duur gedurende het wielerseizoen. Halverwege het seizoen instappen is niet verstandig maar niet onmogelijk. Het kan leiden tot frustratie en bederf van je eigen fietsplezier, omdat je reeds een trainingsachterstand hebt om in te halen.

Wanneer ?
Er wordt 2 keer in de week gefietst. Op de ..dinsdagavond (start 19:00 uur)   is er een trainingssessie van gemiddeld 1,5 a 2 uur (afhankelijk van hoe laat de zon onder gaat). Op het programma staat dan een rit van 40 tot 60 km afgewisseld met oefeningen zoals: tussen sprints, inhaal oefening, kop over kop in een groep rijden, intervaltraining, bochttechniek en brugtrainingen. Op de ..zondagochtend (start 9:00 uur)   is er een toerrit van gemiddeld tussen de 60 en 80 km. Of soms zelfs nog langer in overleg. Start is in principe vanaf de Naaldhof.

Fietssnelheid en helm
Snelheden. reken in het begin van het seizoen op een gemiddelde groepssnelheid tussen de 25 en 30 km/uur. Dat is dan de snelheid die je afleest op je meter als we fietsen. Deze zal gedurende het seizoen oplopen naar een gemiddelde van boven de 30 km/uur aan het einde van het seizoen. Naarmate de benen sterker worden en de conditie toeneemt. ..Ten alle tijden is het dragen van een deugdelijke fietshelm verplicht !!!.. Ook verplicht je jezelf, wanneer je mee gaat fietsen, te zullen houden aan de voorgelegde fietsreglementen zoals beschreven in de bijlage: “Fietsregels 2014”. Eenmaal op de weg zijn wij als ambassadeur van de fietssport een heer in het verkeer t.o.v. medeweggebruikers.

Extra evenementen
De vaste harde kern, maar ook introducés (toegestaan bij trainingen en toerritten), hebben de afgelopen 2jaar deelgenomen aan meerdere landelijke toerrit-klassiekers. Veelal officiële NTFU toertochten. Ook ons jaarlijkse uitje naar het heuvelachtige landschap van zuid Limburg is elke keer weer een feestje gebleken. Enorme voldoening was ons deel aan het einde van deze 130km lange killer. Met de zwaarste en steilste hellingen die ons landje rijk is in het parcours opgenomen zoals de Eyserbosweg, Keutenberg en de Wolfsberg.

Al deze nevenactiviteiten worden buiten de reguliere trainingen van dinsdag en zondag om georganiseerd en onderling afgestemd via de mail en groepsapp. Ook dit seizoen staan er al weer enkele niet te missen evenementen op de rol. Hou de SCOSS kalender in de gaten !!!

BBQ
Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten. Daarom wordt als afsluiter elk fietsjaar, inmiddels traditiegetrouw, bekroont met een feestelijke BBQ. De afgelopen 2 jaar was deze BBQ enorm geslaagd. Het was buitengewoon gezellig en ze werd dan ook druk bezocht. Dit uiteraard tegen betaling van een kleine bijdrage.

Groepsapp
Om onvoorziene omstandigheden, zoals afmeldingen of slechte weersomstandigheden, snel en makkelijk te kunnen doorgeven en ter bevordering van de onderlinge communicatie hebben we een groepsapp. Hiervoor wordt je automatisch aangemeld wanneer je jezelf inschrijft om te komen fietsen. Je mobiele telefoonnummer opgeven is dus noodzaak bij aanmelding als ook dat je gebruik maakt van whatsapp. In deze groepsapp wordt actief en levendig geappt is gebleken, zowel zin als onzin 😉 Je kan me ook rechtstreeks appen dan nodig ik je als beheerder uit voor de groep: 0640350712.

Wil je deelnemen aan de fietsgroep stuur dan een mail met daarin je (Naam, adres, mobielnr, email en geboorte datum) naar frank.ulijn apestaartje online.nl.

 

SCOSS fietsregelement